Иван Ибришимов, БСП: В системата на здравеопазването не се случват никакви реформи

Народният представител от БСП Лява България Иван Ибришимов, в интервю за Радио Фокус Кюстендил

Фокус: Господин Ибришимов, БСП и ДПС решиха първият вот на недоверие към правителството в този мандат да бъде на тема здравеопазване, защо точно тази сфера, при нея ли са най-големите проблеми?
Иван Ибришимов: Нека да кажа, че това е една от темите, за които се водят консултации за подписи и евентуален вот на недоверие. Темата за здравеопазването обединява вече три политически партии – БСП, ДПС и БДЦ. Искам да почертая, че скандалната тема за ваксините, която се вихри в последно време, не е основната тема, поради която се иска вот на недоверие в сферата на здравеопазването. Темата за здравеопазването е актуална и подходяща за внасяне на вот на недоверие, защото като цяло от началото на съставянето на това правителството и откакто министър Москов е начело в системата на здравеопазването, не се случиха никакви реформи, които в началото на мандата бяха заявени, а напротив – в здравеопазването цари хаос. Като се започне от надлимитните дейности, които трябваше да отпаднат, като се продължи с разделянето на основния и на допълнителния пакет за пациентите, боксуването на здравната карта, последно скандалът с ваксините. Доста лекарства, над хиляда медикамента, са отпаднали от списъка за реимбусиране на НЗОК. И ред други причини, поради които темата за здравеопазването може да бъде тема на вота за недоверие към правителството.
Фокус: Каква е целта на самия вот на недоверие, с превантивен характери или има и друга цел?
Иван Ибришимов: Какво означава превантивен характер? Ако се има предвид, че ГЕРБ по един или друг начин си осигуряват мнозинство в парламента – скрито или явно, ако кажем, че вотът на недоверие поради тази причина няма да мине, а ще бъде по-скоро като превантивна мярка, и с това съм съгласен. Надявам се да има ефект, но напоследък в парламента се вършат доста безумия, без свян от страна на управляващото мнозинство пред избирателите.
Фокус: Темата с ваксините, това истерия ли е или е нещо много сериозно?
Иван Ибришимов: Тази тема тепърва ще изкристализира в медийното пространство, обществото ще разбере истината, защото ние от групата на БСП сме поискали тази тема да бъде вкарана за дебат в Народното събрание, а не само в парламентарния контрол. Това ще влезе в зала, ще има един достоен дебат и всеки ще има възможност да прецени каква е реалната ситуация с ваксините.
Фокус: Трябва ли родителите да се притесняват?
Иван Ибришимов: Всеки един трябва да се притеснява, защото не е ясно дали ваксините наистина са безопасни за българските деца, а създаващата се истерия води до демотивиране за подлагана на ваксинация. Темата трябва да се изясни, и това да доведе до успокояване сред обществото.
Фокус: По какъв начин националната политика за здравеопазването се прехвърля и на местно ниво?
Иван Ибришимов: Отразява се както и на другите места в страната. По-специфичното е подготвената здравна карта за региона. Това, което имам аз като информация е, че има предложение от страна на областния съвет, което е одобрено от министерството. Специално за нашия регион няма да има последствие върху орязване на болнични легла или клинични пътеки. Нашата област няма да пострада от въвеждането на тази здравна карта.
Фокус: Едно от звената за болнична помощ – общинската болница в Дупница, има проблеми, какво ще се случи с общинското здравеопазване?
Иван Ибришимов: Това също е една слаба и болна тема. От страна на правителството няма никаква адекватна политика по отношение на общинското здравеопазване. Да, болниците са принципали на общините, но би могло както в предходното правителство, да се направи предложение за допълнителни средства за някои общински болници. Това допълнително финансово стимулиране ще доведе до подпомагане на тези болници. Общинското здравеопазване е гръбнакът на здравеопазването в държавата, а когато не се взимат адекватни мерки по отношение на това, като цяло здравеопазването няма да върви добре.