Николай Каварджиклиев: БСП иска необлагаем минимум за бедните и въвеждане на европейския прогресивен данък

„Вие си говорите така, сякаш не сте управлявали заедно 9 месеца държавата?”, реагира водачът на „БСП за България” в Кюстендил на взаимните обвинения между доскорошните партньори в сглобката ГЕРБ и ПП

„Позицията на БСП за справедливо данъчно облагане е ясна и категорична - прагът на бедност трябва да бъде необлагаем и се въведе прогресивно данъчно облагане”. Това заяви водачът на „БСП за България” в Кюстендил Николай Каварджиклиев в дебат по bTV днес.

„Мантрата за плоския данък я слушаме от години, но той изпълни своята роля. Днес водещите държави в Европа - по покупателна способност, по социална политика и по доходи, са с прогресивно данъчно облагане. Държавите, които са с плосък данък се броят на едната ръка и там няма опашка от инвеститори, както твърдят от ПП”, посочи Каварджиклиев, обръщайки се към представителя на „Продължаваме промяната”.

„Скалата за прогресивно данъчно облагане ще бъде взета на база фискалната политика на следващото правителство. Ние не можем да плюнчим пръста, да гледаме откъде духа вятъра и в момента да хвърляме числа на хората. Отново ще кажа, това на което БСП държи е прагът на бедност да бъде необлагаем. Колко ще бъде скалата на облагаемост – дали 3, 5 или 6 нива, тя трябва да бъде справедлива и достатъчна, за да запълни бюджета”, добави водачът на „БСП за България” в Кюстендил.

„Вие си говорите така, сякаш не сте управлявали заедно 9 месеца тази държава?” – реагира Николай Каварджиклиев на взаимните обвинения между доскорошните партньори в сглобката – ГЕРБ и ПП. И добави:

„БСП е последователна в работата си за повишаване благосъстоянието на българските граждани. Ние имаме ясна програма от комплекси и фактори, които ще помогнат за повишаването на доходите. Но не само за повишаването на доходите, а и за повишаване на покупателната възможност на българските граждани. И в тази поредица от мерки, които ние ще вземем е свързана и с образованието, и със здравеопазването, с развитието на малките населени места, на регионите, на земеделието”, каза водачът на „БСП за България” в Кюстендил  като подчерта: „Крайно време е земеделието да не бъде използвано за правене на политика. Държавата има нужда от единна национална цел за развитие на българското земеделие”, посочи Николай Каварджиклиев.

Водачът на „БСП за България” в Кюстендил попита Деница Сачева ГЕРБ готови ли са на лидерски дебат, след зачестилите призиви Борисов отново да е премиер. И след като не получи отговор, вметна: „Не съм виждал г-н Борисов да се изказва в Народното събрание в последните години по политики”.

„БСП се доказа като единствената смислена алтернатива на модела на сглобката. Единствени ние устояхме, не предадохме нашите избиратели и стоим твърдо зад позициите, които сме заявили и това, което сме обещали. Не пропилявайте гласа си за партии, които няма да влязат в НС - гласувайте за БСП с номер 24, ние ще продължим да работим за хората, както доказахме, че го правим досега”, призова водачът на „БСП за България” в Кюстендил Николай Каварджиклиев.