Бойко Клечков: БСП предлага нови учебни програми и един учебник по предмет

Трябва реформа в образованието, за да бъде България част от световното космическо семейство

Водачът на листата на БСП в Кюстендил Бойко Клечков положи цветя пред паметната плоча барелеф на Юрий Гагарин в областния град, по повод годишнина от рождението му. Той припомни, че първият космонавт в света посещава Кюстендил през 1966 година, като е предложен и за почетен гражданин на града.

„Изключително важно е да има реформа в образованието, за да продължи България да бъде част от световното космическо семейство и в бъдеще. А БСП поставя общественото благо и националните интереси на първо място. За постигането на тези цели определяме следните приоритети, касаещи българското образование: нови учебни програми и един учебник по предмет. Също така промяна в нормативите за издръжка на ученици и студенти и държавно финансирани научни проекти“, заяви социалистът.

По думите му е необходимо увеличаване на учителските заплати, както и на средствата за издръжка на средните и висши училища. „Създаване на работеща система за подкрепа на деца и ученици със СОП и на талантливи ученици. Оптимизиране на системата на финансиране на центровете за подкрепа на личностното развитие“, посочи още той.

От 2024 г. БСП настоява за увеличаване на еднократната помощ за ученици на 350 лв. и предоставяне на такава и за учениците от пети до седми клас включително. Левицата предлага и значително увеличение на студентската стипендия и особено на тази, отпускана за постигнати резултати в учебния процес.

„БСП ще се противопоставя винаги на опитите за унищожение на българската история, независимо дали става дума за архивни документи или паметници, като този на Съветската армия в София, защото това е нашето минало и памет. А без памет, нямаме бъдеще, като държава“, заяви Бойко Клечков.