Корнелия Нинова: Ако президентът не наложи вето върху оръжията за Украйна, ще търсим начин да сезираме КС

Доволни сме, че социалните ни политики намират подкрепа в парламента

"Кюстендил е седмата или осмата област, която посещаваме с ръководството на партията и на парламентарната група. Целта на тези обиколки е да разговаряме с хората по места по горещите политически теми – инфлация, доходи, приемането на бюджета, оръжието за Украйна, превъоръжаването, самолетите, мнението за съставянето на правителство. Искаме да чуем хората какво мислят, приемат ли това, което прави парламентарната ни група.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Кюстендил.

Тя изрази оптимистично мнение за съставяне на редовно правителство с третия мандат. „Той е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим" обясни лидерът на БСП.

По отношение на втория мандат на “Продължаваме промяната“ Нинова коментира, че поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Тя допълни, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат и така е загубено политическо време.

По думите ѝ служебният кабинет не внесе нов бюджет за 2023 г., но ще трябва да намери средства за предложението на левицата за минимална работна заплата от 850 лв. Нинова даде пример с още няколко предложения на БСП за социални плащания, които вървят успешно – помощта от 300 лева от първи до четвърти клас и безплатните учебници до 12 клас. „Така че макар и тези месеци да бяха много неспокойни и бурни, ние сме доволни, че част от социалните ни политики получават подкрепа“, посочи тя.

„В следващите дни е важно да видим дали президентът ще наложи вето върху договора за оръжия“, заяви Нинова и продължи: „Той многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме Конституционния съд“, предупреди тя.

Лидерът на БСП обясни и защо това решение е противоконституционно: „В подписания договор пише, че оттук-нататък Министерски съвет може самостоятелно на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на Конституцията и е по-добре още сега да се спре“, категорична е Нинова.