Обещаното от БСП е изпълнено: От тази учебна година се увеличават часовете по география

Асоциацията на географите в Югозападна България благодари на Бойко Клечков и Ирена Анастасова за положените усилия. Клечков пожела на всички учители, родители и ученици здраве и любов към знанието

Областният координатор на Асоциацията на географите в Югозападна България Иво Пенев се срещна с водача на листата на „БСП за България“ в 10 МИР-Кюстендил Бойко Клечков, като изрази благодарност за това, че обещаното е изпълнено. А именно, че часовете на учителите по география в България се увеличават от новата учебна година и по този начин се откриват нови работни места за преподавателите по география у нас.

„Искам да кажа, че през тази година се реши една огромна несправедливост, която тежеше на учителите по география повече от 20 години. Припомням, че през 2001 година МОН реши да ореже часовете на географите. Вследствие на тези орязвания, през годините се видя, че на държавните изпити и матурите резултатите по география са изключително лоши. През 2014 година беше създадена Асоциацията на професионалните географи и регионалисти АПГР с целта да се премахне тази несправедливост. Повече от 8 години се борим с този проблем и все удряхме на камък. През април месец тази година, благодарение на кандидатите за народни представители от БСП Бойко Клечков и  Ирена Анастасова, която беше председател на Комисията по образование и култура в 47-то Народно събрание, се организира среща в кюстендилското читалище „Братство“. На тази дискусия присъстваха учители по география от цяла Югозападна България, като исканията им бяха изслушани внимателно. Минаха няколко месеца от тази изключително важна среща и сега учителите по география могат спокойно да се зарадват и усмихнат, защото резултатите са положителни и часовете по география вече не са орязани, а се върнаха от МОН, така както трябва да бъдат. Вече  повече колеги ще могат да практикуват тази професия, а децата в училище ще имат повече знания и представа за света и България. Тук е моментът да благодаря на господин Бойко Клечков, че прие нашата идея и тя се получи“, каза областният координатор на Асоциацията на географите в Югозападна България Иво Пенев.

„БСП винаги се е борила за едно по-добро и високо образование на младите хора в България. С този пропуск, за който стана дума, ние от левицата действително се бяхме запознали обстойно. Казусът беше обсъден със специалисти от МОН. Със сериозния подход, който направи г-жа Ирена Анастасова, гилдията на географите у нас се почувстваха в свои води и тези часове, които им трябваха в учебния процес,вече ги има. Ние от БСП нагледно показахме как може да се ангажираме с проблеми и как може да ги решаваме, така че българското образование да е печелившо от това и обществото ни, като цяло. Искам да пожелая на 15 септември  на  всички ученици, които копнеят за знания, преди всичко здраве, късмет и любов към новите познания, които ще придобият в училище. А учителите да продължават да работят с любов това, за което са призвани. И дано тази година е присъствена в училище и да няма дистанционно обучение“, каза кандидат-народният представител от  БСП в 10 МИР-Кюстендил Бойко Клечков.