Бойко Клечков, БСП: Да се увеличи субсидията за отглеждане на череши, производители се отказват

Ако държавата не се намеси, в скоро време ще престанем да се гордеем с производството на този популярен в цяла България плод

Черешопроизводители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени.Това те заявиха пред народният представител от БСП Бойко Клечков, който  се срещна с кюстендилски производители на череши."Реално хората в региона в момента  изпитват страхотна нужда от изкупуване на черешите.Почти всички пунктове в Кюстендил са затворени или там, където работят, цените са занижени.Това оказва влияние върху доходността на черешопроизводителите при продажбата на продукцията им. Имах разговори с хора от Кюстендил, които казват, че се възмущават от това, че изкупуването на черешата е спряло, като в цеха в Копиловци са докарани дори четири тира от Турция с череши. Въпросът на хората е как може съседни на България страни да конкурират българската череша. От Гърция също тук има докарани тирове с череши", каза депутатът от левицата.

"Проблемът е в субсидирането на черешопроизводителите в нашия край.Ние нееднократно сме говорили, че субсидията, която се полага за отглеждането на череши, е занижена и ние не може да се сравняваме с производителите от съседните страни", добави той.

Клечков предлага да се обмисли евентуалното увеличение на субсидията за производство на череши, за да може ние да станем конкурентноспособни. "Ще направя такова предложение, защото вие знаете, че кюстендилската череша си има своя уникален вкус и качества, които не отстъпват в световен мащаб на качествата на черешите от други страни", обеща социалистът. Той сподели, че е разговарял с професор Димитър Домозетов, според който качествата на кюстендилските черешите се отличават благодарение на амплитудите в климата през деня и нощта в региона. "Ниските температури през нощта  и високите през деня дават този специфичен вкус на черешата, с която кюстендилци се гордеем и мислим, че сме най-добрите производители и предлагаме най-вкусната череша на пазара", обясни Бойко Клечков.

Той отчете големите разочарования след разговорите с производители, че те губят надежда и са склони да се откажат от производството на череши. По неговите думи други просто ще оставят черешите по дърветата,  защото това, което им се предлага в момента като изкупна цена не ги удовлетворява въобще, защото на някои места изкупуват черешите на 80, 90 стотинки за килограм. "Затова и някои производители няма да развиват в бъдеще повече този бизнес, ако не се вземат спешни мерки", предпуреди Клечков.

"Обиколихме био градини с череши в Соволяно, Раждавица, Скакавица. Едни от местата в региона, където се култивират  отлични по своите вкусови качества череши, но ако държавата не се намеси със субсидии, ние в скоро време ще престанем да се гордеем с производството на този популярен в цяла България плод.При всички случаи, като народен представител, ще запозная и министъра на земеделието с този проблем, като имам  идеята да го поканя другата седмица в Кюстендил, за да се запознае и той тук на място с този въпрос, важен за толкова много производители на череши", каза още Бойко Клечков.

 В понеделник народният представител от БСП ще се срещне с жители и на други населени места в региона.