Бойко Клечков, БСП: Борисов се оказа най-слабият и неподготвен премиер в цяла Европа

Знаем как да овладеем кризата в здравеопазването

Как се справя България с Ковид кризата на фона на останалите държави?

Според данните от световната статистика България е на първо място по смъртност в Европа и на второ в света, след Мексико. Същевременно е на последно място по ваксинации в Европа и най-малко договорени ваксини с Европейската комисия по вина на българското правителство.  Каза го преди броени дни канцлерът Меркел. Нашият лидер Корнелия Нинова показа протокол от Здравната комисия в парламента, в който е записано, че министърът на здравеопазването казва следното С писмо от 14 октомври до Европейската комисия България заяви изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксини от единия вид”. След това Европейската комисия официално заявява, че България е единствена отказала ваксини и българското правителство решава да възложи на друга държава тя да ги закупи от наше име и след това да ни ги препродаде.

Оценката за справянето с кризата на управляващите е европейска двойка. Борисов се оказа най-слабият и неподготвен премиер в цяла Европа. Той постави на риск живота и здравето на българските граждани. Очевидно е, че не може повече да продължава така.

Какво предлагате от БСП за излизане от тази ситуация?

Дългосрочно предлагаме болниците да не са търговски дружества. Здравето да не бизнес. Краткосрочно предлагаме да се възстановяват списъците за списъците на възрастните, хората на първа линия и хронично болните като се започне с ваксинирането първо от тях. В момента тече хаос и връзкарство  в процеса. Искаме вакснирането да се прави от личните лекари, защото те си познават пациентите най-добре. Предложихме спешен внос на руски и китайски ваксини, за да се преодолее недостигът им. Да се разделят болниците на ковид- болници и чисти от ковид И още някои спешни мерки, които да намалят смъртноста и епидемията. Ние, от БСП знаем как да се овладее кризата, защото имаме план и воля, за разлика от управляващите.

Как върви кампанията ви в Кюстендил? Какво трябва да се свърши в спешен  порядък в областта?

В Кюстендил кампанията върви съгласно нашата програма. Срещите с хората са ни най-важни. По селата проблемите сякаш са безкрайни и там хората са оставени на самооцеляване. В 21 век, почти няма село в Кюстендилска област, където да има мръсен водопровод, a все още се използват септични ями. В редица села се налага да се изграждат пречиствателни станции. Много улици не са асфалтирани. В годините се унищожи инфраструктурата на "Напоителни системи". Безстопанствеността и липсата на държавност позволиха помпите да бъдат откраднати, а тръбите нарязани за скрап. Ако искаме земеделието в района да върви, по най-бързият начин трябва възстановим унищоженото.

Докъде стигна проекта за нов язовир в областта?

 Със сигурност трябва да бъде довършен язовир" Кюстендил". Предполагам знаете 65% от съоръжението е направено. Този язовир ще задоволи населението от региона с питейна вода и напояването на цялото Кюстендилско поле. Бойко Борисов, още на на изборите през 2013 г. на площад "Велбъжд" в Кюстендил обяви: "ако ни изберете ще довършим язовир "Кюстендил".

Кюстендил е известен със земеделието си. Какви са проблемите в този сектор при вас?

Държавата трябва да се ангажира с реализиране на продукцията на земеделските производители. За целта е необходимо в региона да се направи сериозно предприятие за преработка на овощарска и зеленчукова продукция. Вие знаете, че много земеделци насадиха сериозни масиви с череши. В годините се вижда, че държавата се ангажира само с охраната от жандармерия на масивите с череши, но нещата не свършват до тук. Ниските изкупени цени демотивират производителите. Подигравка е продукцията да се изкупува под себестойност. Все по често се виждат обяви "Продавам млада черешова градина". Наблюдава се вече плодовете на черешите да остават по дърветата. Ако това продължи така, не виждам как овощарите в кюстендилско ще оцелеят.

А туризма?

Проблемите в туризма са също не по-малки. Кюстендил преди години бе известен с балнеолечението. Почти всяка къща даваше легла на ползващи балнеолечението. Всички ведомствени станции работеха.Вече не се говори за Кюстендил като балнеоложка дистинация. Необхидимо държавата да се ангажира с проблема. Може би трябва да се работи много, Кюстендил да се разработва и популяризира като СПА дистинация. Защо да не се мисли по темата "Чифте баня" да стане модерен СПА център, който да се управлява от сдружение на хотелиерите в Кюстендил. Вижда се, че е непосилно малки хотелчета да предлагат самостоятелно СПА услугите. Необходимо е тяхното обединение. Знам, че трудностите са сериозни, но не се ли обединят община, държава и частните предприемачи няма как да стане. Предприемачите ще са двигател за връщане туристите в Кюстендил.