Румен Георгиев, водач на листата на "БСП за България" в Кюстендил: Държавата може да бъде водеща в аграрния сектор

Мар 27, 2021 Новини БСП в медиите 0 726

27.03.2021г.

Дали Ковид обстановката принуди много фирми да вдигат цените си или в момент на криза спекулата работи най-добре – това коментира за зрителите на "Предизборно студио" по БСТВ Румен Георгиев, водач на листата на "БСП за България" в Кюстендил.

"През 2016г. при едно международно изследване за продоволствената сигурност България беше поставена от 106 държави на 50-то място, днес със сигурност сме с поне 20 места назад. Ако погледнем данните в аграрния доклад, ние ще разберем, че България внася между 40% и 95% от храните, тоест от 2007 г. в нашата производствена структура имахме развито зеленчукопроизводство, животновъдство и овощарство. С влизането ни в Европейския съюз производствената структура се изкриви. Днес с монокултурното производство, което има България, ние произвеждаме около 9-10 хиляди тона зърно, но не го произвеждаме във фураж и преработена продукция. Ако го правихме като Дания, която на територия е почти 2 пъти по-малка и произвежда 9-10 милиона тона зърно годишно, не изнасяйки нито един килограм. Ние щяхме да правим продоволствена политика, която да произвежда храни и при която добавената стойност да остава в страната, съответно щяхме да имаме и развита хранително-вкусова промишленост, с трудова заетост и вътрешноотраслова конкуренция, без деградация в селските райони. Когато не произвеждащ храни, а храните са внос - нормално е цените да са високи“.

Георгиев посочи още: "Категорично БСП сме против модела на ГЕРБ на така наречения пазар, каквото той определи. В земеделието и аграрния сектор задължително трябва да има държавна политика, това го правят всички европейски нормално развити държави. Идете да внесете 1кг картофи в Гърция - ще ви кажат, че преди реализиране на местната продукция не може да се внесен абсолютно нито един килограм. В същото време един български земеделец ми показа как с багера, с трактора изхвърля в реката картофите. Това е антибългарска политика. Без държавна политика в аграрния сектор няма как. Това, което ние предлагаме е държавата да изгражда онези преработвателни предприятия, които съответно и да изкупуват продукцията, и да я преработват. Държавата трябва да изтегли сектора, няма как българския производител да просъществува."

 Георгиев, като водач на листата в Кюстендил коментира какви са плановете на БСП за развитие в областта: "Кюстендилска област е уникална като почвено-климатични дадености, през 1970г. България участва в Осака, Япония на експо и ни връчват сертификат за най-вкусната череша в света - Кюстендилската. Откакто съм водач тук се срещнах със стотици земеделски производители и всички казват едно и също, че държавата не ги подкрепя. Това, което БСП предлагаме и това, което трябва задължително да се случи е в Кюстендилска област да се изгради модерен завод за изкупуване и преработка на продукцията, това е стратегическа инвестиция. Тогава държавата ще може да бъде водеща в аграрния сектор."