Румен Георгиев: При БСП държавата ще субсидира българските земеделски производители

Мар 20, 2021 Новини БСП в медиите 0 1324

Правителството се провали с ковид мерките, а Борисов се показа като най-слабия премиер в Европа

"Правителството се провали с ковид мерките. Министър-председателят Бойко Борисов е най-слабият премиер в цяла Европа. Виждаме, че България е на последно място по ваксиниране,  на последно място по договорени ваксини в Европа,  а в света сме на трето място по ръст на смъртните случаи." Тази оценка за управлението на кризата от страна на правителството даде водачът на листата на "БСП за България" за Кюстендил Румен Георгиев.

Той припомни, че  БСП предложи в парламента стартиране на преговори за  доставки на руската ваксина, за да може българското население да се ваксинира и да не посрещне толкова тежко третата вълна. "Така щеше да се предотврати създалия се хаос от "зелените коридори" и липсата на ваксини", подчерта Георгиев.

По неговите думи правителството се е провалило и с икономическите мерки, които не работят или стигат твърде късно до хората.

"Всеки ден се срещам с хора от малкия и средния бизнес и няма човек, който да е доволен от икономическите мерки. Споделят ми, че мярката 60/40 повече затруднява бизнеса, отколкото помага, а документацията е тромава и трудна за попълване. А много от собствениците на малки и средни бизнеси, с които се срещам в Кюстендил, въобще не са получили тази помощ", коментира социалистът.

Като експерт в сферата на земеделието, Румен Георгиев коментира, че европейските средства не стигат до малките и средните земеделски производители.

"В момента производството е монокултурно и огромните средства се получават от големите агро олигарси", обърна внимание той.

Георгиев посочи начина, по който това да се промени: "Държавата трябва да си влезе в ролята и функциите. На първо място, трябва да засилен контрол.  А също така - в момента документацията, която земеделските производители  трябва да подадат в Държавен фонд "Земеделие" е сложна и много често се случва да връщат хората по няколко пъти заради грешно попълнен документ."

"Предлагаме преформатиране на аграрната политика - онези интензивни сектори, които носят добавена стойност и водят до трудова заетост. Това са зеленчукопроизводството, овощарството, пчеларството, развитието на разсадниците и оранжерийното производство, животновъдството. Ако погледнем относителния дял на добавената стойност по веригата суровина-краен потребителски продукт, ще видим, че е сгрешена цялата аграрна политика. В момента изнасяме между 6 и 7 млн. тона зърно като първичен продукт без добавена стойност и го внасяме като готови храни с добавена стойност. Това означава, че печалбата остава извън България", обясни Румен Георгиев.

"При управление на БСП държавата ще подпомага земеделските производители като изкупува и преработва продукцията им, както правят Гърция и Румъния например. Това е стандартна практика в много европейски страни. Един полски овощар получава 1,10 лв. държавна субсидия за един килограм ябълки, за разлика от българския, който получава 4 стотинки на килограм", посочи още той.