Румен Георгиев, БСП: БСП е единствената партия, която може и трябва да свали ГЕРБ от власт

Мар 17, 2021 Новини БСП в медиите 0 1976

Заради грешна аграрна политика между 40 и 95% от храните, които яде българският народ, са внос

„България в момента не произвежда храни, а се е превърнала в суровинен придатък на Европа. Ние изнасяме между 6 и 7 млн. тона на година зърно, пшеница, слънчоглед, маслодайни култури за жълти стотинки, а ни се връща през готови храни с висока добавена стойност. Това нарушава трудовата заетост, доведе и до деградация на територията в селските райони.“ Това заяви народният представител от БСП и водач на листата в Кюстендил Румен Георгиев пред Факти.бг

По думите му няма го държавническото поведение и отговорност, за да може българското население да се храни с българска чиста, достъпна и здравословна храна. „Контролът на внесения готов продукт, спрямо контрола по веригата суровина - краен потребителски продукт, е неравностоен“, заяви социалистът.

Румен Георгиев алармира, че в парламента се приемат всякакви доклади и отчети, но не и най-важният доклад за състоянието на аграрната политика: „Годишният аграрен доклад на МС не се внася за разглеждане и дебатиране в Народното събрание, а се приема от самия Министерски съвет. Между 40 и 95% от храните, които яде българският народ, са внос, и това е заради грешна аграрна политика. Отказът от производство на храни на правителството на ГЕРБ означава отказ от обществено здраве“, категоричен бе той.

Според водача на листата на левицата в Кюстендил след приемането ни в ЕС, производството на България е монокултурно, а производствената структура е грешна. По думите му около 20-22 фамилии управляват 1/3 от плодородната земя. „От БСП се противопоставяме на този модел и смятаме, че държавата трябва да си влезе в ролята, така както при останалите европейски държави“, каза още той като допълни, че по данни на Евростат ние сме дали първи агроолигарх - българска фирма, която гледа 1 300 000 дкр. 

„Държавата трябва да има регулаторен режим. В момента имаме свободен пазар, имаме едни частни фондове, които са изкупили на безценица милиони декари от най-плодородната земя. Ще извършат комасация и тези фондове ще продадат земята - българската родна земя, която трябва да храни българския народ. Ние от БСП искаме да се сложи край на този модел, който не е европейски, а латиноамерикански“, обясни Румен Георгиев като добави: “В началото на това Народно събрание чест прави на Корнелия Нинова, че изведе земеделието като приоритет и за БСП, и за държавата.“

По повод предстоящите парламентарни избори Румен Георгиев заяви: „БСП категорично смята, че ще бъде първа политическа сила. Тя е единствената партия, която може и трябва да свали ГЕРБ от власт. Умишлено се всява страх у хората да не излязат на 4-ти април гласуват, затова се обръщаме към тях с призива да не се страхуват.“

Социалистът припомни, че БСП беше първа със своята предизборна програма. „Ако няма промяна, България ще продължи да изостава в пъти от останалите европейски държави. На последно място сме във всички класации и това не може да продължава“, категоричен бе той.

Румен Георгиев припомни още за настояването на левицата за видеонаблюдение по време на изборите: „В България знаем как по гербаджийски се правят избори -  с ромския вот, с корпоративния вот, след това и с броенето. Затова видеонаблюдението за нас е важно“, завърши социалистът.