Валери Жаблянов: Само БСП е преизчислявала пенсиите досега и ще го направи пак

Мар 16, 2017 КЮСТЕНДИЛ Новини БСП 0 1262

Гигантската младежка безработица в малките населени места генерира престъпност

„Политиката по доходите е най-големият провал на всички правителства след присъединяването ни в ЕС досега. ГЕРБ управляват осем години. През първото им правителство Дянков каза, че няма да променя доходите. Във второто правителство на Борисов, нещо малко се случи, но не е това, което очаква българинът.” Това заяви по Нова телевизия Валери Жаблянов, водач на листата на „БСП за България” за Кюстендил. Той обясни, че доходите зависят от конкурентноспособността на икономиката ни, възможността да се изнася на външни пазари и от производството.  „Правителствата досега, включително и последното, не са направили нищо за производството и парите няма откъде да дойдат”, каза още Жаблянов. Той припомни, че единствено правителството на БСП през 2008 г. е преизчислявало пенсиите и е променило размера им чувствително. „БСП отново ще го направи”, категоричен беше той.

Монополите бяха благоприятствани от ГЕРБ

„Средният и малкият бизнес няма как да съществуват заради монополите. Те бяха засилени в управленията на ГЕРБ и бяха подпомагани. Най-големите фирми печелеха търговете и поръчките, а малките останаха с неразплатени договори. Монополите бяга благоприятствани във всяка насока”, каза Жаблянов. „Ниската изкупна цена на селскостопанската продукция за мляко, плодове, зеленчуци в България е убийствена. Хората предпочитаха да унищожат продукцията си, вместо да я продават на монополистите, които им диктуват цената. Това стои под килимчето, постлано от ГЕРБ, и върху което рекламираха 3% счетоводен  ръст, който не се разбра откъде е дошъл. Според Борисов било от контрабандата. По-големи смехории от това правителство не съм чувал”, коментира водачът на листата на „БСП за България” за Кюстендил Валери Жаблянов.

По въпроса за сигурността у нас, Валери Жаблянов обясни, че може да се говори много за по-добро разпределение на силите на полицията и за по- добро  обезпечаване, но истинският проблем, заради който нараства престъпността, е гигантският размер на младежката безработица в малките общини и селските райони. „Там от десетилетия никой нищо не прави. Гледат се макропоказатели на бюджета, но хората в селата съществуват, благодарение на собствените си стопанства. Единствените пари там, се получават от пенсионерите”, категоричен беше той.

 

 Действията на правителството спрямо турския посланик са меки

„Действията на българското правителството спрямо турския посланик и неговата политика у нас са прекалено меки и неадекватни. И предното правителство допусна посланик Гьокче да извършва политическа дейност в България. Отговорността е на правителството на ГЕРБ, защото политиката не е процес, който започва от две седмици. Те допуснаха тази двусмислена политика спрямо Ердоган. Лично Борисов я водеше и трябва да си понесе отговорността.”, коментира Валери Жаблянов. Той обясни, че въпросът с притока на гласоподаватели от чужбина и организацията на провеждането на вота е свързан с промяна на Изборния кодекс

В коментар за последните социологически изследвания, Жаблянов заяви, че изборите са решаващи в политиката- как да изглежда следващото правителство, а не проучванията. „Ако изборите са само да се преброят- коя партия колко гласа има, това би било хазарт. Въпросът е да има мнозинство, което е способно да направи промяна в досегашната политика”, заключи Жаблянов.