За община Трекляно и ОбС на БСП

Трекляно се намира в географската област Краище, в Западна България, в близост до границата със Сърбия, на 40 km северно от Кюстендил, на 39 km южно от Трън и на 100 km западно от София. Разположено е в планински район, на 15 km от връх Милевец (1733 m), в Милевската планина и е общински център. В състава на общината влизат 19 села с население и 4 обезлюдени. Площта на общината е 267,6 km2, а населението ѝ към 2009 г. възлиза на около 550 човека, от които около 320 живеят в общинския център. Село Трекляно е разпръснат тип селище, а площта на землището му е 25,965 km2. Състои се от 16 махали. Котловината, в която е разположено селото, е затворена от високи хребети, така че топлите течения от Беломорието почти не се усещат. Повече влияят северозападните студени ветрове и въздушни течения.Треклянската река, която тече през селото, се влива в р. Струма в района на град Земен.

Селото е известно с множество извори: „Врело̀“ (най-големият), „Гроот“ (най-студеният), „Студена во̀да“, „Света̀ во̀да“, „Риджаново“, „Длибоки дол“, „Корѝтата“, „Еремия“ и други. Големият постоянен дебит на извора Врело (16 l/s средно годишно) е давал възможност за използване на водната енергия за задвижване на воденици. Три такива воденици са съществували в махала Тодоровци до към 1960 година.

Голямата средна надморска височина правят климата в района значително по-студен, отколкото в полските райони. По тази причина например първите леко порозовели домати в градините се появяват към средата на август, а първите слани падат към 10-ти септември. През селото тече голяма бистра река, наричана в горното течение Еленка, в по-долните села, например в Калотинци — Корито, а по географските пособия — Треклянска река. В нея се въдят мряна, клен, пъстърва. Селото е заобиколено от планини, обрасли с прохладни букови гори. Има и масиви от борови гори (черен бор).

Представителство на БСП в местната власт в община Трекляно:

Радко Петрунов - кмет на община Трекляно, мандат 2011 - 2015 и мандат 2015 - 2019 г. Завършил като "Инженер-технолог" в ВИХВП гр. Пловдив. Работил е като специалист "Общинска собственост” и в „Млечна промишленост”-гр. Кюстендил.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи