За община Дупница и ОбС на БСП

Град Дупница се намира в северозападното подножие на планината Рила, на изток от Конявска планинаи на юг от Верила. Административен център е на община Дупница. През 90-те години общинитеСапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, и Бобов дол се отделят от община Дупница като нови общини. В тях се намират Рилският манастир, Паничище, Седемте рилски езера, „Гейзера“ (в Сапарева баня) – най-топъл в Европа,и много могили. През града преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица– Саморанска река и Джубрена, а градът е разположен в долината на р. Джерман.

Линията на транспортен коридор 4, път E79, второкласен път 62 и ЖП линията, които свързват Атина и Истанбул със София и Букурещ, Тирана и Скопие, както и с най-различни български и световни дестинации. Дупница се намира близо по автомобилен път до границата с Македония – на 50 km, със Сърбия – на 65 km, с Гърция – на 115 km, с Косово - на 150 km, с Румъния - на 260 km (през моста Нова Европа) и с Турция - на 325 km.

През 1499 г. рицарят Арнолд фон Харф посещава Дупница и го описва като „хубав град“[14]. През 1812 г. граф Антоан-Франсоа Андреоси посещава Дупница и я описва в „Описание на пътя от Костеница до Константинопол“: „... Този град е разположен в най-тясната част на долината. Населен е с 6000 жители, околностите му са засадени най-вече с лозя.“ В града има часовникова кула от 18 век, общински исторически музей и къща-музей на Станке Димитров. В Дупница също се намират Паметник-костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война от Седма рилска дивизия, Паметник на загиналите воини през Балканската и Първата световна война, възпоменателни плочи на загиналите във войните и барелеф на командващия дивизията генерал Георги Тодоров. В града се намират православни храмове като „Свети Георги Победоносец“, „Свети Никола“ и „Покров Богородичен“, над града се намират параклисите „Свети Спас“, „Света Марена“ и „Света Петка“, също и оброчище „Св. Св. Константин и Елена“. Друго място в региона с религиозно наследство е с. Червен брег, където е запазена единствената късносредновековна църква в общината – „Свети Спас“, от около 1500-та г., в с. Сапарево също има средновековна църква – „Свети Никола“, която е полуразрушена. След окупирането на Дупница от османската власт всички средновековни църкви в града са сринати и сега в самия град няма такива църкви. Християните в града са били повече от мюсюлманите по време на османската власт, въпреки това тогава в града е имало 13 джамии и 2 църкви, след освобождението на Дупница всички джамии с изключение на една също са сринати, нейното минаре е паднало от земетресение през 1913 г., а тя е била построена през 16 век върху останките на православен храм. Днес в нея се помещава „Дом на изкуствата“ или „Галерията“ с изложбата „Джамията“. В града има и еврейски гробища, преди е имало и синагога. В Дупница има действащи около 10 православни храма а за празник на града е определен денят на Свети Иван Рилски, чества се от 1998 г. На хълм, западно от града, има паметник-кръст в памет на загиналите през първата световна и балканската война. На същия хълм има останки от средновековна крепост.

 

СПИСЪК НА ОБЩИНСКИ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП, гр. ДУПНИЦА,

ИЗБРАН   СЛЕД   13-ТА ПАРТИЙНА   КОНФЕРЕНЦИЯ НА 26.03.2016 г.:

 1. Александър Ризаков
 2. Николай Гогов
 3. Гергана Евтимова
 4. Александър Анин
 5. Мая Владимирова
 6. Иво Зафиров
 7. Сотир Занев
 8. Асен Илиев
 9. Чавдар Милушев
 10. Борислав Тасков
 11. Кирил Шилегарски
 12. Костадинка Крумова
 13. Маргарита Илинска
 14. Филип Овчаров
 15. Антония Петрова
 16. Станислав Павлов – председател
 17. Евгения Давидкова
 18. Ивайло Петров
 19. Валентина Хаздай
 20. Иван Райчев
 21. Иван Ибришимов
 22. Петьо Кюркчийски
 23. Мария Велкова
 24. Снежана Антова
 25. Иванка Кралева
 26. Пламен Ризов
 27. Георги Кралев

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи