Община Бобошево

Председател на ОбС на БСП-Бобошево: Нина Христова Стоименова

гр.Бобошево 2660 ул."Цар Борис" № 3

 

Община Бобошево е с великолепни природни дадености и богато културно-историческо минало.

Разположена е в Югоизточната част на Кюстендилска област в естествено оформилия се район - Бобошевска яка на двата бряга на р.Струма, в съседство с община Рила на изток, община Невестино на запад, община Кочериново на юг и общините Дупница и Бобов дол на север. опада в групата на малките общини с обща територия 135 кв. км.

Общината се състои от 12 населени места с административен център град Бобошево и селата: с.Слатино, с. Усойка, с.Блажиево, с.Доброво, с.Скрино, с.Вуково, с.Сопово, с. Висока могила, с.Циклово, с.Бадино и с.Каменик.

Във физико-географско отношение общината обхваща част от Рила планина, северните склонове на Руен планина и част от разломната долина на р.Струма. Нейното местоположение обуславя разнообразния й релеф - планински и полупланински. Надморската височина е около 380 м. за равнинните части и 1000 м. за най-високите места.

Климатът е умерено-континентален със средиземноморско влияние.Поради защитеността със средно високи възвишения не само от запад и изток,но и от север, както и проявата на средиземноморско влияние от юг по долината на р.Струма, зимата тук е значително по-мека,а лятото е доста горещо. Преобладава неустановения характер на снежната покривка. Годишното количество на валежите от дъжд е между 550 - 600 мм.

Община Бобошево попада на границата на две различни планински групи от двете страни на река Струма.От ляво - западните склонове на Скакавишка Рила, а от дясно - склоновете на Влахина планина и нейната северна част - Бобошевски Руен.

Характерно за транспортните връзки на общината е близостта на големите административно-стопански и културни центрове. През общината минава важен икономически път, свързващ Югозападна с Южна България - главен път Е-79. Предстои изграждането на автомагистрала "Струма", трасето на която преминава през община Бобошево. На три километра североизточно от центъра на общината се намира ЖП-гара на линията София - Кулата. Всички населени места в общината са свързани с четвъртокласни асфалтови пътища.Транспортните връзки се осъществяват от превозвачи от Дупница, Кюстендил и Благоевград. Разстоянието до най-отдалечения ГКПП Кулата е 117км., а до най-близкия ГКПП Гюешево-62 км.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи