Янаки Стоилов: Днес има стабилност на отчаянието Странно съвпадение – загуба на възможността за възстановяване на „Химко”, ден преди преустановяването на „Южен поток”

След четвърт век деконструкция и деградация, е време да се потърси път на развитие

„В два последователни дни станаха известни два много важни факта – окончателната загуба от страна на държавата на възможността да предприеме действията за възстановяване на „Химко” Враца и на следващия ден- информация от руска страна за официалното преустановяване на проекта „Южен поток”. Това се казва в изявление на зам. -председателя на НС на БСП Янаки Стоилов от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.  По думите му тези събития са показателни за липсата на икономически перспективи в България, които страната ни все повече губи. „Държавата е доведена до абсурдната ситуация, когато е основният кредитор в едно фалирало предприятие, основният взискател, който има да получава над 20 млн. лв. и не може да вземе тези активи и да прецени дали ефективно да развива и да възстановява икономическа дейност или да разпродава тези остатъчни активи и най-накрая тя да бъде на печалба”, обясни зам.-председателят на левицата. Той обясни, че сега най-доброто, което може да очаква е някой частен инвеститор да направи нещо, за да има производство и да има работни места. Според него гражданите, тревожени от различни прояви, които засягат живота, здравето или честта им, спорадично се мобилизират и изразяват своето недоволство и протест, но няма как вече да се събере обществена енергия и да де съберат няколкостотин или няколко хиляди души, за да защитят това, от което зависи техният живот, поминък и доходи за десетилетия напред. „Това е днешната стабилност на отчаянието. Това отчаяние не може да доведе до нищо друго, освен до взрив”, категоричен бе Стоилов.

Зам.- председателят на БСП смята, че България в този все по-несигурен свят, в тази все по-трудна ситуация в ЕС и на Балканите, е във висока степен на  несигурност за своето бъдеще. „Проблемите се трупат и се задълбочават и само се сменят част от играчите, за които са и изгодите и печалбите, а сметките се плащат от останалите български граждани”, обясни Стоилов. Според него трябва да си дадем сметка, че е необходима обществена енергия и политическо представителство, което да очертае нов модел и да залага икономическо развитие, социална сигурност и увереност, че законът може да бъде прилаган.

След четвърт век деконструкция и деградация, е време да се потърси път на развитие

„Всичко което става покрай и в съдебната власт, натискът на който тя е подложена, сякаш е допълнително мотивиран от това- да няма кой да защитава интересите на гражданите, на истинския бизнес и да респектира всички които злоупотребяват по един или друг начин с властта”, заяви Янаки Стоилов. Той обясни, че не става въпрос в коя политическа сметка ще бъдат записани пасивите, а за това че ние като народ и държава все повече губим перспектива. Според него държавата вместо да стане активен регулатор и участник в икономиката, продължава да наблюдава и да констатира процесите. „Как е възможно едни неголеми бизнесмени със своята дейност да упражняват натиск върху пазарите на лекарства, на горива и да свалят цените?”, попита Стоилов. Той подчерта, че има държави в Европа, в които държавата прави това не само като регулация, а и чрез участието на държавата в чувствителни сектори, където очевидно има монополи и картели. „Не са необходими много средства в тези най-печеливши дейности да се намесят държавата, общините и чрез своите икономически структури да покажат на българските граждани – кое е пазарно, кои са допустимите цени и как може да се развива конкурентна среда”, обясни зам.-председателят на БСП.  „Това е голямата нерешена задача пред България – за модела на конструкцията на икономическото и социалното развитие. След четвърт век деконструкция и деградация е време да се потърси път на развитие”, категоричен бе той.