Манол Генов: Комисията по парламентарна етика щади Методи Андреев с отлагане санкцията за упражнен натиск

Това е видно и от огласените факти пред досъдебното производство, разследвало действията му

„Комисията по парламентарна етика щади Методи Андреев  с отлагане  санкцията  за упражнен натиск”. Това заявява в свой коментар депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. По думите му десет дни отлежава официалното  сезиране на главния прокурор Сотир Цацаров  до етичната комисия в парламента по случая „Методи Андреев”. „Вместо председателят й Валентин Николов да реагира адекватно бързо, най-малкото заради обществените очаквания, въпросът продължава да чака. Добрата новина е, че колкото и да се осуетява произнасянето по скандала със заплахите и опитите за натиск в МВР от един депутат, санкция ще има”, казва още Генов. Според него Андреев умишлено сее активност, прокламирайки странни за професионалните му компетентности идеи за училищно образование, визирайки инициативата му за включване историята на тоталитарните режими  в учебния план на българското училище.

Според Манол Генов е очевидно, че в продължение на дълги месеци народният представител Андреев си е припознал и длъжността „Човешки ресурси”  в МВР. „Това е видно и от огласените факти пред досъдебното производство, разследвало действията му. Нямам обяснение как, след като прокуратурата ясно квалифицира поведението му, Методи Андреев  привидя в това   „настъпване на мотики”, при това от страна на главния прокурор”, продължава депутатът от левицата.  Той припомня, че на 25.11.2015 година парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика бе сезирана от главния прокурор Сотир Цацаров за казуса „Андреев”. „Именно натиск от страна на Андреев върху изпълнителната власт е казусът, засечен не от една, а от две прокуратура- Окръжна прокуратура- Пловдив и Софийска градска прокуратура”, подчертава Генов.

Манол Генов подчертава, че е добре самият Андреев да отговори на въпросите след показанията на бившия шеф на ОДП-Пловдив. „Методи Андреев неколкократно е настоявал /при инициирани от самия него разговори по телефона/ да се смени началник на РУП- Първомай. Нещо повече, даже имал готов човек за поста. А преди това настоявал, по собствените му думи, „да даде човек, който да дава компетентна информация”. След поредица разговори с шефа на ОДП-Пловдив, той заплашил/ по твърдението на самата прокуратура/, че ще отнесе въпроса по-нагоре. Андреев сам огласи, че го е и направил в последващ разговор с МВР министъра”, казва още депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Чудя се дали е единствено  хронологично съвпадение твърдението на министър Румяна Бъчварова как проверките срещу началници в РУП- Първомай и Асеновград са стартирали през януари- февруари. Това е същото време, през което Андреев вече активно се е месил в кадруването в МВР. Тежките  последствия от това вече са известни: арестувани полицаи и началници, неясни обвинения, неприключила дисциплинарна проверка, разпад на доверие сред състава на полицейските управления  и обществото. Така и никой не разбра  как внезапно и без аргументи малко след този натиск, самият шеф на ОДП-Пловдив подаде оставка и си тръгва от системата на МВР”, казва още депутатът от левицата. Той посъветва Методи Андреев да анализира собствените си медийни изяви, в които казва „ Господинът, който е бил шеф на ОДП-Пловдив тогава, не е ли знаел, че аз съм правил проверка”. „Ако един народен представител в пълно съзнание огласява, че той лично е правил проверка, в която и да е система на изпълнителната власт, особено в такава като МВР, значи е пропуснал часа по законни правомощия и  местоработата си  на парламентарист. Точно това е и причината действията му да станат фокус на прокурорски проверки и сезирания от главния прокурор до етичната комисия в парламента”, подчертава Генов. Той попита колко голяма е разликата между депутата Волен Сидеров, който реши среднощно да проверява търговията с акцизни стоки в столицата, и депутата Методи Андреев, дръзнал упорито да кадрува в система като МВР? „Разликата има само в това, че едното се оказа ефектно визуализирано в центъра на столицата, а второто е система на телефонен натиск, заплахи и недопустимо влияние вътре в система като МВР. Ако Методи Андреев толкова желае да е безгранично активен с влияние, може да напусне Народното събрание и да си направи  неправителствена група за граждански натиск. А аз силно се надявам, че парламентарната етична комисия няма да прехвърли произнасянето си по казуса „Андреев” за следващата календарна година. Обществото го очаква и е редно да го получи”, завършва Манол Генов.