Клечков: Искаме таван на цени, коeто е наложена вече европейска практика

Мар 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 1214

11.03.2023 г.

“В 47-ото Народно събрание БСП беше в управлението и ние тогава показахме на какво сме способни. В 48-ия парламент, макар в последния ден, успяхме да направим така, че минималната работна заплата да е 50% от средната, което е едно сериозно постижение. Така че това, което сме обещали, сме го направили и можем да направим много повече в следващия парламент.” Това заяви водачът на листата с кандидати за народни представители на “БСП за България” в Кюстендил Бойко Клечков в ефира на БСТВ. 

“Във Франция, в Испания, в Португалия, в Гърция вече въведоха таван на цените на основни продукти. Убеден съм, че такава мярка в България също ще е успешна - особено що се касае продуктите от малката потребителска кошница, които всяко семейство ежедневно потребява. Тази мярка ще е от помощ особено на бедните и онеправданите, които едва свързват двата края в кризата”, уверен е той.

Клечков припомни, че БСП организира референдум срещу джендър идеологията в училищата и вече има учреден инициативен комитет и започва да събира подписи. “Този референдум е много навременен. Значими фигури в обществения живот в страната ще се включат в неговата организация. Тази тема е особено наболяла в последно време и ние не можем да приемем, че неправителствени организации ще обучават децата ни, че има повече от два пола, различни от мъжки и женски, и че те могат да бъдат сменени, което се противопоставя на българските традиционни семейни ценности”, коментира социалистът по темата.

В ефира на Българската свободна телевизия Бойко Клечков съобщи, че жителите на всяка община в област Кюстендил ще имат възможност да се подпишат за референдума, като предварително ще се обявява къде, в кои дни и часове ще се събират подписи. 

Говорейки за проблемите, с които се сблъскват хората от Кюстендил, той коментира решението на кмета и Общинския съвет на областния град да увеличат местните данъци и такси: “В ситуация на криза това е ужасяващо и изключително непремерен ход. Всички общински съветници от БСП гласуваха “против” това предложение, но за съжаление то е факт. В селата увеличението на данъка за битовите отпадъци е увеличен от 1,5 промила на 9. Данъците за автомобилите и имотите също се увеличиха. Всичко това доведе до голямо напрежение в Кюстендил.”

Бойко Клечков се спря и на темата какво е успял да направи за жителите на своята област в предишните издания на парламента и какво предстои оттук нататък: “Мога да се гордея, че успяхме да съдействаме и организираме финансирането на една подпорна стена в Бобов дол, както и финансирането на основните водопроводи на квартал “Христо Ботев” на Бобов дол. Работим по проект да прокараме водопровод от Самураново до Бобов дол, който не успяхме на направим в предишното Народно събрание, но можем да го направим в следващия парламент. За Кюстендил и за цялото кюстендилско поле поех ангажимент - в момента сме в процедура на обследване на язовир “Кюстендил” и ще търсим варианти за финансиране и доизграждане на язовира, който е важен за цялата област.”

“Ние имаме готови законопроекти, които ще входираме веднага на старта на 49-ото Народно събрание. Един от тях е преизчисляването на всички пенсии с нов средноосигурителен доход. БСП е подготвена с достатъчно кандидати за народни представители с капацитет и експертиза, така че във всяка една област имаме подготвени предложения, които да подобрят живота на българските граждани, стига гражданите да ни гласуват доверие”, каза в заключение Клечков.