Депутатите на БСП започнаха обиколките си в страната

Социалните разходи в Бюджет 2022 г. са се увеличили с над 30%, заявиха от левицата

Народният представител от БСП Бойко Клечков, зам.-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов, членът на ИБ на левицата Таско Ерменков и  членът на НС на БСП и организационен секретар Ивайло Лилов запознаха актива на партията в Кюстендил с актуалните теми, стоящи пред обществото. Те се срещнаха с Кюстендилската областна партийна организация. Срещата е част от решението на ръководството на БСП за започване на  обиколки из цялата страна за срещи както с членове на БСП, така и с граждани.

Присъстващите бяха запознати с актуалните теми, стоящи пред обществото. Във връзка със Бюджет 2022 г. Бойко Клечков обясни, че това е един от най-социалните бюджети в България. 

“Социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г. или около 20 млрд. лв. за социална политика. Част от социалните мерки включват: преизчисление на пенсиите, увеличаване на подкрепата за семействата за отглеждане на деца и вдигане на минималната работна заплата”, каза Клечков.

Той информира социалистите, че за 2022 г. се предвиждат разходите за пенсии да бъдат в размер на 14 119,2 млн. лв. Във тази връзка депутатът обясни, че средният размер на пенсията на един пенсионер през 2022 г. се предвижда да достигне 573,76 лв. без включена „ковид добавка“.

Присъстващите на срещата бяха запознати и с енергийните проблеми, които правителството трябва да решава, както и с всичко онова, което хората и бизнеса ще получат като компенсация в икономическата, здравната и социалната сфера. Сред краткосрочните мерки, свързани с необходимостта от по-силна роля на държавата, може да се посочи наложеният от правителството мораториум върху увеличението на сметките на битовите потребители. С  тази пряка намеса на държавата се помогна на близо 2 млрд. лв. на домакинствата и бизнеса.