Витанов в Кюстендил: Неефективно изхарчените европейски средства могат да убият цели региони

24.04.2019

„Хората осъзнават необходимостта от промяна на начина на управление най-вече в България, но и в Европа. Кюстендил, който е дал вдъхновение на Владимир Димитров - Майстора за неговите картини, дълги години е бил известен със своята селскостопанска продукция, а в момента се бори за оцеляване. Неефективно изхарчените европейски средства могат да убият цели региони“, това каза пред журналисти народният представител и кандидат за евродепутат Петър Витанов при посещението си в Кюстендил. Според него това е типичен пример- как не трябва да се харчат европейски средства, как парите за обща селскостопанска политика отиват не по предназначение. По думите му, за да може да се възстанови селскостопанската продукция в региона, е необходимо преработвателно предприятие, борса, грижа за тези производители, които да реализират продукцията си. Петър Витанов определи производителите като герои, които продължават да произвеждат- въпреки правителството и политиката на ликвидация. „Очевидно правителството е неспособно да изравни регионалните дисбаланси в страната.Тъжно е да видим само на 60 – 70 км. от София заплашен, буквално от изчезване, район, където  липсват млади хора, без икономическа перспектива, без доходи. Ние, БСП, имаме своята Визия за България, в която сме казали по какъв начин трябва да постигнем едно догонващо развитие спрямо големите градове– София, Пловдив, Варна и Бургас", заяви той.

 „Каузата ни е повишаване на доходите и благосъстоянието на хората, за да могат те да останат тук и да бъдат българи“, заяви Витанов. Той направи сравнение с основните приоритети на опонентите от ГЕРБ -  дигитализация, глобализация, супер компютър, които определи като тотално скъсване с реалността.  По време на срещата бяха дискутирани въпросите за двойния стандарт на храните и големите търговски вериги, които реално убиват малкия бизнес; европейската прокуратура,  политиката на ЕС с Китай, Брекзит.

Иван Кръстев: Краят на това управление е близо

Кандидатите за евродепутати Петър Витанов и Иван Кръстев посетиха и Кочериново. „Някои от секторите в държавата са в агония, останалите са в криза. Правителството явно, загледано в себе си, не може да види реалните проблеми на хората. Краят на това управление е близо", заяви Иван Кръстев. Той е категоричен, че не се съмнява в победата на "БСП за България" на предстоящите Европейски избори. „Работата на социалистите винаги е била да защитава доходите на хората, равенството и техните права.“, каза Кръстев.

„Тези избори не са само европейски, те са  избори за смяна на модела на управление. Важно е в Европа да се отстояват българските интереси, а парите, които са предвидени, да стигнат до малкия производител. Решенията, които се взимат в ЕП, влияят пряко на нашето ежедневие", допълни Петър Витанов.

В гр. Рила споделиха пред кандидатите, че състоянието на общината е лошо. И поискаха от тях достойно представяне на България в Европейския парламент, делова и честна работа. А техните искания са скромни – внуците им да останат в родината.