Кюстендил към кандидатите на БСП: В общината ни не остана нито едно селско училище. Как да задържим младите тук?

23.04.2019г.

"В община Кюстендил не е останало нито едно училище. Това е тъжно, няма как да имаме млади хора, като нямаме училища, денонощна аптека и инфраструктура". Тези проблеми споделиха пред кандидата за евродепутат от листата на "БСП за България" Петър Витанов жителите на Кюстендил.  Той заяви, че за 10 години Бойко Борисов е съсипал държавата ни, за да запази собствения си имидж. "Когато няма поминък и икономическа перспектива, няма кой да остане тук. Това ни беше отнето и за да го променим, трябва да променим управлението", заяви той. По думите му Европа изглежда абстрактна и далечна, но всеки ден  в Народното събрание се приемат някакви решения, които буквално са ни спуснати от Брюксел и пряко влияят върху нашия живот. "С едно щракване се гласува Пакетът за мобилност, който лиши от препитание хиляди български превозвачи и техните семейства, които вероятно също ще напуснат България", каза той

Витанов посети и с. Шишковци, където беше посрещнат от кмета на селото и жители. Той се срещна с представители на местния бизнес, които споделиха, че има липса на работна ръка, защото младите бягат по големите градове и чужбина. Витанов посети част от местните предприятия и разговаря с работниците. 

Иван Кръстев: Централната власт трябва да обърне внимание на малките общини

Кандидатът за евродепутат Иван Кръстев посети Бобошево. Хората там споделиха, че са притеснени от ниските доходи, от липсата на работни места и на достатъчно предпоставки- младите семейства да се задържат там.  “Централната власт трябва да обърне внимание на малките общини, защото няма как да очакваме да се доближим до по-богата Европа, ако не спрем увеличаващата се разликата в стандарта на живот в нашата страна", заяви Кръстев. По думите му средства се насочват главно към големите градове, а малките са оставени на произвола на съдбата, затова и губят населението си - липсват инвестиции и няма подкрепа от страна на държавата. "Неадекватната политика на правителството обрече общини като Бобошево на постоянна борба за оцеляване, въпреки усилията на местната власт да инвестира европейски финансов ресурс в ремонти на уличната мрежа и водопровода, в социална и спортна инфраструктура", коментира той. Според него в Бобошево има потенциал и условия за развитие на туризъм - прекрасна природа, исторически и културни забележителности, добра локация – близо до международен транспортен коридор. По думите му привличането на туристи, което ще доведе и до повишаване стандарта на живота тук, е въпрос на далновидна и насочена към хората политика.

В Сапарева Баня, по време на срещата си с Иван Кръстев, хората посочиха като основни проблеми ниските пенсии, обезлюдяването, безработицата, липсата на предприятия. Те изразиха тревога- дали има злоупотреби с общински бюджетни средства при изграждането на резервора за минерална вода.