ОбЛС на БСП – Кюстендил застава зад миньорите

Декларация

На извънредно заседание на ОбЛС на БСП-Кюстендил бе обсъдена ситуацията на територията на Бобов дол, във връзка със закриването на подземния въгледобив.

На заседанието присъстваха народните представители – д-р Иван Ибришимов, г-н Валери Жаблянов – зам.-председател на Народното събрание и г-н Калоян Паргов, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Обсъдени бяха предприетите от народните представители мерки за решаване на проблема и защитата на социалните права на работниците.

Областният съвет приема предприетите действия, а именно:

Поставеният от народния представител д-р Иван Ибришимов въпрос към Министъра на икономиката, каква е политиката на Министерството на икономиката за насърчаване и привличане на инвеститори в района, които да поемат съкратените работници.

Поставеният от народния представител Валери Жаблянов въпрос за гарантиране заплатите на работниците във въгледобива и взаимоотношенията между Министерството на енергетиката и концесионера, във връзка с изпълнението на концесионния договор.

Народните представители ще настояват за съвместно заседание на трите парламентарни  комисии към Народното събрение, а именно – Комисиите по енергетика, икономика и социална политика.

ОбЛС на БСП – Кюстендил реши:

Да продължи активните действия в защита на правата на миньорите, решаване на проблемите в Бобов дол и запазване бъдещето на района и децата на България.